Santorini

Vakantie op Santorini:

Beleef het sprookje van de Cycladen

Oia, Santorini

Het Cycladen-eiland Santorini lijkt wel uit een sprookjesboek gekropen. De witte huisjes en blauwe koepeltjes vormen dan ook het decor voor menige Griekse ansichtkaart. Maar hier zie je ze écht!

Santorini (of Thira, zoals de Grieken zelf zeggen) is een bijzonder eiland. Het is ontstaan uit een vulkaan en eigenlijk is het onderdeel van een immense krater. Vandaar ook de steile klippen aan de westkant van het eiland met bovenop de kleine witte huisjes. Aan de oostkant van Santorini is het vlakker en vind je de stranden, die door de vulkanische oorsprong vaak zwart van kleur zijn.

Vakantie op de rand van een vulkaan

Het hoofdstadje Fira is een bezienswaardigheid op zich: de smalle straatjes en schilderachtige witte huisjes nodigen uit om eindeloos door te dwalen. Ga zitten op één van de terrasjes met een spectaculair uitzicht op zee en de roetzwarte eilandjes, ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Bedenk dat je eigenlijk vanaf de rand van een krater naar beneden kijkt. Een cruiseschip in de haven lijkt van deze hoogte wel een speelgoedboot. Bezoek ook Frangika, de Frankische wijk en daal met een kabelbaantje of per ezel af naar de kleine haven beneden. En vergeet vooral je fotocamera niet want hier maak je foto’s om in te lijsten. Zeker ook als ’s avonds de zon hier onder gaat en je vanaf een terrasje geniet van het sprookjesachtige uitzicht.

Fira at dusk

Cycladen-huisjes en grotwoningen

oia

Oia (spreek uit: Ia) is een minstens net zo fotogeniek dorp, 11 km ten noordwesten van Fira. Ook hier vind je de typische witte Cycladenhuisjes en kun je genieten van een prachtige zonsondergang. Ook zijn er grotwoningen en veel kerkjes met blauwe koepels. En je vindt er het maritiem museum van Santorini.

Zwarte stranden

Aan de oostkant van Santorini vind je de badplaatsjes Perissa en Kamari. Door de vulkanische oorsprong is het zandstrand hier zwart gekleurd. Bijzonder om te zien en heet onder je blote voeten! Beide plaatsen zijn volledig op het toerisme gericht. Je vindt er vele taverna’s en bars. Vind je het leuker om tussen de Grieken zelf te eten, ga dan naar plaatsjes als Megalochori en Emborio.

Romantische sfeer, gezellige drukte

Als je naar Santorini gaat, ben je zeker niet de enige. Het eiland heeft een eigen vliegveld en zeker in de vakantieperiodes kan het er flink druk zijn. De meest schilderachtige plaatsen zijn tegelijk ook gericht op de toerist die van winkeltjes en lekker eten houdt. Maar wil je je eens onderdompelen in misschien wel het meest romantische Griekse decor, is Santorini iets voor jou.

Beleef het sprookje zelf

Onze geheime tip voor een bijzondere vakantie op Santorini: beleef dit sprookje zelf in het autovrije Oia, dwaal door het doolhof van straatjes in Fira en verblijf zelf in zo’n typisch wit huisje. Dromen worden werkelijkheid bij de enige reisaanbieder die rechtsaf slaat waar anderen naar links gaan: Eliza was Here…

Onze Santorini vakantie TOP 5:

Sfeer proeven? Bekijk deze Santorini slideshow: