Kalymnos

Vakantie naar Kalymnos:

Het Griekse eiland van de sponsduikers

Heerlijk rustig

Kalymnos is een heerlijk rustig eiland dat onderdeel uit maakt van de Dodekanesos. Vanuit Nederland vlieg je eerst naar Kos en van daaruit vaar je naar de haven van Pothia, de hoofdstad van het eiland. Een prachtige aankomst! Het eiland is bekend vanwege de sponzenvangst. Traditioneel varen de duikers van dit eiland helemaal naar de Noord-Afrikaanse kust om maanden later terug te keren met de sponzenvangst. Deze sponzen zijn nog steeds overal op het eiland te koop.

Beleef het einde van de wereld

Kalymnos is ook een rotsachtig eiland. Veel bergbeklimmers maken hier dankbaar gebruik van. En het eiland heeft twee vruchtbare valleien, waar onder meer citroenen en mandarijnen groeien. In kraampjes langs de weg wordt zelfgemaakte honing verkocht. Het kasteel van Chora is een bezoek waard en verder telt het eiland vele leuke dorpjes. Even voorbij het plaatsje Emborios, in het noord-westen, heb je vanaf het strand een prachtig uitzicht op de baai en beleef je tegelijkertijd het gevoel even ‘aan het einde van de wereld’ te zijn: de weg is hier opgehouden en zeker in het voorseizoen zijn toeristen ver te zoeken. Luister naar het kabbelen van de zee en de mekkerende geiten op de heuvels achter je. Vakantie!

Een veelzijdig eiland dus. De leukste plaatsjes om te verblijven zijn Massouri en Myrties, beiden aan de westkant van Kalymnos. Je hebt daar een prachtig uitzicht op de zonsondergang achter het buureilandje Telendos.

Geheime tip: het eiland Telendos

Telendos is onze geheime tip. Voor een habbekrats pak je in het dorpje Myrties ieder half uur het bootje naar Telendos. Het eilandje ligt op een paar honderd meter afstand van Kalymnos. En hier vind je absolute rust. Als het bootje aanmeert, kom je op een kleine boulevard met een paar leuke taverna’s en pensionnetjes. Hier wonen ook de enige inwoners van dit piepkleine eilandje. Er zijn diverse stranden en je kunt er een fraaie wandeling maken. Als je op Telendos bent, moet je beslist eten bij Rita’s Restaurant. Zij en haar man Jannis runnen deze taverna en kunnen je alles over het leven op dit eilandje vertellen. Dat geldt ook voor buurman Georgos. In zijn taverna wordt regelmatig muziek gemaakt door muziekliefhebbers van Telendos en Kalymnos. Een absolute aanrader.

10 x leuk om te doen op Kalymnos:

– Beleef de gezelligheid van het hoofdstadje Pothia

– Bezoek Chrysochera, het fraaie fort boven het hoofdstadje

– Proef de zelfgemaakte honing van het eiland

– Kies de ochtend voor een bezoek aan de grotten van Kefala

– Neem een kijkje in de sponzenfabriek aan de Plateia Elephterias in Pothia

– Ontdek de geschiedenis van Kalymnos in het Kalymnian House bij Agios Savvas

– Bezoek het imposante mannenklooster van Agios Pandeleimonios

– Geniet van de gezellige badplaats Myrties

– Klim en klauter, als je durft: een ideaal eiland voor rotsbeklimmers

– Pak het bootje naar het bijzondere eilandje Telendos

Reisaanbod:

Wil je naar Kalymnos op vakantie? Kijk dan eens naar het actuele aanbod van reisorganisatie TUI. Op onze vakantiepagina vind je een overzicht van alle Nederlandse vakantieaanbieders.

Pothia Kalymnos

Meer zien van Kalymnos? Klik op de afbeelding voor een filmpje:

Vakantie Rhodos