Chios

Vakantie naar Chios:

Een oase van rust in Griekenland

IMGP8382.JPG

Een vakantie naar Chios is een belevenis. Chios is een eiland dat nog niet wordt overspoeld door toeristen. Het dagelijks leven gaat hier nog gewoon zijn gangetje. Chios heeft een gevarieerd landschap, vol pijn- en loofbossen, fruitboomgaarden en de bijzondere mastiekstruiken. Een heerlijk landschap om in te wandelen of om te verkennen op een mountainbike. Naast diverse badplaatsen, kent Chios een aantal middeleeuwse stadjes in het binnenland. De bewoners verscholen zich daar destijds voor de aanvallen van zeerovers.

Eigen karakter

Chios is een Grieks eiland met een heel eigen karakter. Met een gehuurde scooter kun je gemakkelijk heel Chios zien. De prachtige middeleeuwse stadjes Mesta en Pyrgi bijvoorbeeld. Pyrgi is een bezienswaardigheid door de overal aanwezige geometrische figuren. Elk huis is hier op kunstzinnige wijze mee beschilderd. Mesta kom je alleen binnen via de historische toegangspoort. Daarachter bevindt zich een doolhof van steegjes. Maar ook het noordelijke deel van het eiland is de moeite waard. Op de foto zie je hoe kaal het hier is. Bosbranden lieten weinig over van de oorspronkelijke vegetatie. Je waant je soms op de maan! Ook op Chios is van alles te zien. Het is er echter nog rustiger dan op Lesbos. Een heerlijk eiland om lekker van de zon te genieten, maar ook om er dagjes op uit te trekken. Chios heeft een eigen vliegveld en is zo gemakkelijk te bereiken.

Chios-Stad en de mastiekdorpen

Chios-Stad is bijzonder sfeervol. Langs de kade vind je gezellige terrassen en midden in de stad vind je een park met in de zomer een openluchtbioscoop. Weer heel anders is de sfeer in de mastiekdorpen, waar veel tradities bewaard zijn gebleven. De mastiekstruiken die op dit deel van het eiland groeien zijn uniek. Nergens anders ter wereld is het gelukt om deze struiken zo te verbouwen dat ze net als op Chios de bijzondere hars leveren. Deze mastiek wordt geoogst in augustus en september en wordt voor onder andere geneeskrachtige doeleinden gebruikt. Maar er bestaat ook mastiek-kauwgom!

Meer tips voor je vakantie naar Chios

Je merkt het al: Chios is een eiland met vele gezichten. Het Noorden is kaal en ruig. Daar vind je in een schilderachtige baai het dorpje Nagos. Met gezellige taverna’s en kleine strandjes. Als je meer naar het zuiden gaat, vind je de streek Kambos. Hier bouwden vroeger, in de 15e en 16e eeuw de Griekse scheepmagnaten honderden grote landhuizen. Daarom heen verbouwden ze op het land sinaasappels en mandarijnen. De landerijen werden doorkruist door kronkelige weggetjes, met daarlangs karakteristieke muurtjes. En zo ziet dit gebied er vandaag de dag nog steeds uit. Verder naar het zuiden vind je de middeleeuwse plaatsjes Mesta en Pyrgi (zie eerder). Verder kom je in het dorp Volissos, waar de inwoners beweren dat Homerus hier geboren is. Boven in het dorp ligt de Venetiaanse burcht. Via een wirwar van straatjes daal je de berg af. En even verderop vind je tenslotte het kiezelstrand van Limnos. Vanwege de uitstekende bootverbinding, kun je het eiland Chios goed combineren met een vakantie op Samos of Lesbos.

Autotochten op Chios

Als je beschikt over een huurauto zijn de afstanden op Chios niet groot. Alle reden dus om vooral rustig aan te doen en veel uit te stappen. In vier dagen heb je een prima indruk van het eiland en hou je ook nog voldoende tijd over om je indrukken te verwerken op de mooiste strandjes. Vier leuke autoritjes dus op een rij (met Chios Stad als startpunt):

  • Centraal Chios: Chios Stad – Karyes – Nea Moni (klooster, open di-za 8-13 uur), Avgonima, Anavatos (verlaten dorp, bergopwaarts lopen vanaf de parkeerplaats),Elinta (erg mooie baai met strand) of Lithi (dorpje, vis eten, strand) – terug naar Chios Stad.
  • De Mastiekdorpen: Chios Stad- Vessa (mastiekstruiken) – Armolia (keramiekdorp) – Pirgi (mastiekdorp) – Olympi – Mesta (mastiekdorp) – Limenas – Vessa (Middeleeuws dorp in een mooi dal) – Chios Stad
  • Noord-West Chios: Chios Stad – vlakte van Aipos – Katavassi – Volissos (mooi stadje, dorpsplein) – Agia Marcella klooster – Agia Marcella strand (verse vis, mooie baai) – terug naar Chios Stad
  • Noordelijk Chios: Chios Stad- Daskalopetra (steen van Homerus) – Sykiada – Langada (intiem haventje, lekker eten) – Kardamyla – Nagos (steile weg naar knus kiezelstrandje) – Fyta – Pityos (mooi Middeleeuws dorp. toren met fenomenaal uitzicht) – terug naar Chios Stad.

10 x leuk om te doen op Chios

1. Bezoek het prachtige mastiekstadje Mesta

2. Beleef het maanachtige landschap in het noorden

3. Ontmoet de keramiekbewerkers van Armolia

4. Geniet van de sfeer in het gezellige hoofdstadje

5. Ervaar de unieke geometrie in het vestingstadje Pyrgi

6. Wandel door de fruitrijke streek Kambos

7. Klim naar de Venetiaanse burcht van Volissos

8. Bezoek het klooster van Nea Moni

9. Lunch in het haventje van Langada

10. Ontdek het prachtige uitzicht vanaf de toren in Pityos

Reisaanbod

Je vakantie naar Chios is gemakkelijk geregeld. Chios heeft een eigen vliegveld en vanuit Nederland vlieg je hier met Transavia rechtstreeks naar toe. Zoek je een leuke combinatie? Ross Holidays brengt je bijvoorbeeld met het vliegtuig naar Lesbos en vervolgens met de boot naar Chios. Zo kun je natuurlijk ook beide eilanden met elkaar combineren. Op de website van Ross Holidays vind je het complete aanbod van de mooiste en meest kleinschalige accomodaties op Chios.
Ook Eilandhoppen op Maat bied je volop mogelijkheden om eilanden in de Egeïsche Zee met elkaar te combineren. Op onze vakantiepagina vind je een overzicht van alle Nederlandse vakantieaanbieders.